Výchova dětí ve věku od 0 do 3 let

Výchova dětí ve věku od 0 do 3 let

Užitečné postřehy matky dvou synů

Alena Mrázková

 

KOJENÍ

Důležité je kojit pravidelně. U novorozence nejlépe po dvou hodinách, okolo 6 měsíce věku již může kojenec jíst po 3 hodinách. Pravidelným kojením se již miminko i vychovává. Takovým způsobem je učíme, že to není ono samotné, kdo zde určuje pravidla. Nenechávejte je prs pouze dumlat, ale ať skutečně saje – jí.

 

Problémy při kojení

Mnoho matek má pocit, že nemá dost mléka, pokud ale dítě dobře přibývá na váze, není proč se znepokojovat. Občas se může stát, že novorozenec dostatečně nepřibývá a doktoři chtějí, aby se začalo s přikrmováním. Pokud se mu ovšem začne dávat ještě příkrm kromě kojení, narušuje se tím tvorba mléka a dítě si může zvyknout více na mléko, které dostane s menší námahou z lahvičky. V těchto případech je nutné, začít kojit více. Je možné kojit dítě 2x do 3 hodin a to celkem 30 – 45 minut. V praxi to znamená, že se zhruba 45 minut kojí a potom má matka zhruba 45 minut na domácí práce, péči o ostatní děti atd. Novorozenci nemají ještě takovou sílu z prsu mléko vytáhnout, proto se kojí delší dobu, postupně však, jak přibírají na váze, se doba kojení zkracuje pouze na několik minut. U novorozeného miminka je možné kojit i v intervalech po 1 hodině. Po šestinedělí už je čas na kojení po 2 hodinách. Při potížích s kojením je možné zkontaktovat i tzv. laktační poradkyni. V některých porodnicích jsou k dispozici již přímo na oddělení.

 

Později, když již mají první zuby, některé děti při kojení matku koušou. I toto je možné miminko odnaučit. Stačí cvrnknout dítě lehce přes pusinku nebo jej dvěma prsty trošku plácnout přes pusu a říci mu: „Nekousej mě!“

 

Viděla jsem také starší, již běhající děti, které přiběhly za mamkou a samy si zvedly halenku maminky a pily od ní. Myslím, že i maminka má svoji důstojnost a měla by si ji zachovat. I z tohoto důvodu je důležité, aby celkově udávala rytmus kojení, spaní a dalších činností u miminka matka sama. Zásadně však ve výchově platí, že dítě potřebuje vedení od svých rodičů, a ne naopak! Dítě nemůže vést matku či řídit dokonce podle svých sobeckých sklonů celou rodinu. V žádném případě se svých dětí nebojme!

 

Pokud je vidět, že je už najezené, není dobré nechávat dítě, aby prs jen tak dumlalo.

 

Maminka by měla mít vyrovnanou stravu. Dostatek masa, ovoce a zeleniny, mléčných výrobků. Nejíst nadýmavé jídlo, pít kondenzovaná mléka či smetany. Kvalita mléka je pak vyšší. Nápoje či vodu zásadně bez bublinek.

 

DUDLÍK

Mnoho doktorů dudlík zakazuje. Pokud však dítě nemá po porodu problémy s kojením, není důvod mu dudlík zakazovat. Pokud nějaké problémy jsou, je hlavně důležité dostatečně kojit, protože sáním dudlíku mohou novorozenci zahánět hlad. Je vědecky dokázáno, že okolo 1 roku se vytrácí sací reflex a je tedy ideální čas pro to, dítě používání dudlíku. odnaučit. Je však potřeba se připravit na to, že dítě na jeho používání získalo určitý návyk. Proto pomůže pevné a jednotné rozhodnutí obou rodičů.

 

BOLESTI BŘÍŠKA U NOVOROZENCŮ

Bříško můžeme masírovat rukou, masážním gelem pro novorozence, cvičit s nožičkami, zabalit břicho do deky, či zavinovačky, aby mu bylo teplo. Teplo působí proti bolestem. Můžeme zavést do konečníku rektální rourku, aby plyny odešly. Tato metoda je poměrně účinná, avšak nedá se používat donekonečna. V lékárně se dají koupit i čaje pro kojící matky, které obsahují i složku proti nadýmání, můžeme koupit čaj i miminku. To však by nemělo vypít víc než tak asi 3 lžičky, aby se nenarušovalo kojení.

 

MOTORIKA

Některé maminky by byly rády, když by jejich děti byly ve všem první. Není však dobré dítě posazovat, pokud samo nedrží pevně záda. Ani není dobré (kvůli páteři) brát jej za ruce a chodit s dítětem stylem, že „visí za maminčiny ruce.“ Okolo 3 měsíců je dobré miminko položit na deku na zem. Je zde více prostoru. Okolo něj se mohou dát hračky a ono se pak více snaží hýbat se. V tuto dobu u mého mladšího syna úplně přešly bolesti bříška, protože se pohybem zbavil „plynů“ v břiše. Existují i cviky s novorozenci, které sestavili pediatři a pomáhají přiměřenému motorickému vývoji dítěte.

 

VÝCHOVA

Je dobré si uvědomit, že výchova dítěte začíná hned po porodu. Důležité je již zmíněné kojení. Okolo 1 roku začíná být doba i na plesknutí přes ručičku, pokud sahá na něco, na co sahat nemá. Je dobré již dopředu si rozmyslet, na co může sáhnout a na co ne. Např. rádio, dálkové ovladače, knihy rodičů, peněženka atd. V bytě potom např. dole ve skříních nechat jen věci, které mu nemohou ublížit. Věcí, na které se nebude moci sáhnout, je důležité nemít moc. Hlavní je vždy důslednost. Pokud se něco jednou zakáže a podruhé dovolí, výsledek se nedostaví. Je tedy nutné rozmyslet, na co moje nervy stačí. Nejprve důrazně řekneme např.“Toto „NE!“. Pokud to nepomůže, dostane trochu přes ruku, pokud ani to nepomůže, dostane přes ruku už více. Pokud to nestačí, je čas na proutek. Roční dítě samozřejmě ale těžko budeme trestat proutkem. Proutek je často bezpečnější než ruka, neublíží, protože je slabý a měl by být pružný, ne s ostrým hrotem.

 

Důležité také je, hlídat si své emoce a netrestat dítě v hněvu, ale vždy s klidnou myslí. Nejprve mu říci, proč jej prut štípne a potom po šlehnutí vést dítě také k omluvě. Pozor také na své chování. I když dítě ještě nedokáže mluvit, vnímá dobře. Je tedy vhodné omluvit se například za své pochybení a trestání v hněvu. Pokud se dítě podaří „zvládnout“ do 3 let, má matka velkou výhodu, ušetří si mnoho nervů a trápení a také připraví dobrý příklad pro další děti, které se do rodiny narodí.

 

Viděla jsem některé matky, které jakmile dítě jen trochu zakňouralo, hned braly miminka na ruku. Takové ženy si do budoucna problémy připravují. Samozřejmě je rozdíl, když miminko pláče například bolestí. Na bolest je třeba vždy reagovat. Je proto důležité se modlit za dobré porozumění potřebám dítěte a tady dobrou komunikaci.

 

Trestání musí být vyrovnané zájmem o dítě – je projevem naší lásky. Je dobré s dětmi hodně mluvit, vysvětlovat, proč nemá něco dělat. Číst jim knížky, třeba Biblická leporela, stavět kostky, vyprávět, kam jdeme nebo komentovat, co právě dělám. Mít dostatek fyzického kontaktu s dítětem, prostě celkově projevovat zájem o dítě.

 

Pozor i na to, jak s dítětem mluvíme a co přivoláváme. Nemluvit stylem: „Neutíkej do silnice, přejede tě auto“. Ale raději říct: „Neutíkej do silnice, auto by ti mohlo ublížit.“ Je důležité chtít po dětech, aby poslouchali hned. Není ani možné počítat:“ Jedna, dva a tři, než se uráčí vás poslechnout. Umíte si představit, jak by se vám takováto benevolence osvědčila, například pokud by se vaše dítě dostalo na rušnou vozovku? Pozor také na často neuvědomělou manipulaci ze strany matek. Pokud například řekneme: „Pojď sem!“ a dítě se vzteká, sedá si, či lehá, nemůžeme jej vléct za ruku či jinak násilím donutit k poslušnosti. To by byla manipulace ze strany matky. Lépe je rovnou plácnout dítě přes ruku a říci mu: „Poslouchej, když ti něco říkám!“ Některé děti jsou také pomalejší a tak pokud je neustále sekýrujeme: „Dělej, dělej!“ je to také manipulace. Raději jim dejme delší čas, aby udělali, co mají udělat. Budeme pak v klidu my i oni.

 

V dnešní době humanismu (člověk je v centru), se jeví takovéto trestání hodně přísně, až tvrdě. Z vlastní zkušenosti však mohu říci, že pokud dítě poslouchá, je v tom dobře dětem i rodičům. V domácnosti je klid. Obě děti si užívám. Také je prokázáno, že pokud mají děti pevné hranice, cítí se bezpečně.

 

Celkově je nutné říci, že je dobré znát obecné rady pro výchovu, ale u každého dítěte je potom třeba zachovat individuální přístup. Je důležité modlit se za moudrost od Pána. My vždy nevidíme příčiny problémů, ale Bůh ano.

 

SPÁNEK

Na spánek je nutné mít řád. Samozřejmě novorozence těžko naučíme spát v přesný čas, ale je dobré začít nejpozději v době, kdy přestanou bolesti břicha. (Pláč režim narušuje.) Miminkům celkově řády vyhovují. Jsou pak klidnější, spokojenější, cítí se víc v bezpečí. Proto je dobré, naučit miminko co nejdříve chodit spát ve stejnou dobu. Přijatelný čas pro noční spaní je od 18.00 do 20.00 hod. Před spaním je dobré mít naučený rituál: umýt, najíst a spát. Je nutné proto také cestovat jen v určité míře, aby se miminku příliš nerozhazoval rytmus spaní.

 

NOČNÍK

Začněme s modlitbou za naši vlastní trpělivost. Okolo 1 roku věku je již určitě čas začít s nácvikem, ale může se začít již v době, kdy dítě dokáže samo sedět. Je dobré se uvolnit, protože každé dítě je jiné a je i jinak rychlé k učení se praktickým dovednostem. Výborné období pro toto učení se bývá jaro či léto. V zimě se učí hlavně doma. Venku se špatně sundávají různé vrstvy oblečení či šle. Pro chlapce bývá atraktivní motivace tzv. čůrání ve stoje (např. zalít kytku, keř, strom nebo čůrat do kanálu). Dítě by nemělo prožívat žádný stres. Pokud se nevyčurá, maminka by měla zůstat v klidu. Je dobré vysazovat jej na nočník hned po každém spaní, po svačině, před nebo po obědě, po vypití většího množství tekutin, před každou jízdou autem, po vystoupení z auta atd. Když se potřeba povede, je důležité dítě POCHVÁLIT. Když se to nepovede, říci třeba: „To nevadí, zkusíme to za chvíli.“ Důležité je uvolnit se, ale také jasně ukázat, co se vlastně od dítěte požaduje. Je lepší nenechávat dítě na nočníku příliš dlouho. Osvědčilo se zkusit spíš častěji a krátce. Důležitá je komunikace: „Chce se ti čůrat? Hotovo? Jde to? Příště mi řekni.“ Potom může dítě snadněji pochopit, co se od něj očekává. Před spaním je dobré dát dítěti napít méně a těsně před spaním nedávat napít vůbec a také hlídat, aby pilo dostatečně přes den. Po nějaké době nácviku můžeme zkusit plenu sundat. Pokud se do 3 dnů dítě neodnaučí počurávat se, zase mu plenu vrátit a počkat 14 dní či měsíc podle stavu dítěte.

 

STRAVOVÁNÍ

Učme děti jíst zeleninu a ovoce, vyhýbejme se salámům, sušenkám, párkům, smaženým brambůrkům apod. Oba mé kluky vedeme tak, že nejedí do 3 let svého věku žádné bonbóny, čokolády apod. Pokud něco tvrdohlavě sníst nechce, počkejme do dalšího času na jídlo a opět mu toto jídlo nabídněme. Ve výchově vždy platí pravidlo: Mějme větší trpělivost než dítě samotné! 🙂

 

Mohu doporučit knihu s názvem Velká kniha o matce a dítěti, od Elizabeth Fenwickové, vydal Perfekt, 2003. S většinou rad nacházejících se v této knize mohu osobně souhlasit.